bars rotate

Interesseer jij je voor het beroep van klinisch perfusionist? In deze driejarige opleiding tot klinisch perfusionist leer je werken met de hart-longmachine waarmee je tijdens een hartoperatie de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van patiënten overneemt en reguleert. Je krijgt theorie en je gaat in de praktijk aan de slag binnen een operatiekamercomplex.

Als klinisch perfusionist ben je verantwoordelijk voor de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van het lichaam tijdens cardiochirurgische interventies. Hierbij wordt de functie van hart en longen overgenomen door de hart-longmachine. Ook wel: extracorporale circulatie. De opleiding tot klinisch perfusionist duurt drie jaar. Tijdens de opleiding combineer je een drukke baan in de praktijk met de theorieopleiding. De theorieopleiding op masterniveau heeft een studiebelasting van 60 studiepunten (ECTS). Na de opleiding ben je klaar voor een baan op de operatiekamer waarbij je veel verantwoordelijkheid draagt voor de patiënt. Met het diploma op zak ben je verantwoordelijk voor de extracorporale circulatie tijdens openhartoperaties, je bent betrokken bij nieuwe behandelingen en werkt intensief samen met thoraxchirurgen, anesthesisten, operatieassistenten en anesthesiemedewerkers.

In het eerste jaar leggen we de basis voor de theorie en praktijk. In de theorie ligt de focus op de fysiologie, pathofysiologie en anatomie. In de praktijk begin je bij de basis, het opbouwen en primen van de hart-longmachine. Het doel voor het eerste jaar is het onder begeleiding uitvoeren van extracorporale circulatie bij coronairchirugie.

In het tweede jaar maken we een verdiepingsslag in de theorie en praktijk. Zowel in de theorie als in de praktijk wordt aandacht besteed aan de complexere operaties en pathologieën.

Tot slot ligt in het derde ligt de focus op het functioneren als klinisch perfusionist in de praktijk. Daarnaast werk je aan je afstudeeronderzoek, een (zelfstandig uitgevoerd) onderzoek op het gebied van extracorporale circulatie of een gebied wat daar nauw aan verwant is.

Solliciteren?
Je kunt alleen met de opleiding tot klinisch perfusionist beginnen als je in dienst bent van een ziekenhuis. Je dient dus eerst te solliciteren op een opleidingsplaats. Ben je aangenomen? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding.

Momenteel zijn er geen vacatures voor klinisch perfusionist i.o. in het LUMC. 

Indien er vacatures beschikbaar zijn dan vind je deze op de websites van de volgende ziekenhuizen:
VU (Amsterdam), AMC (Amsterdam), Amphia Klinieken (Breda), Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Erasmus MC (Rotterdam), HagaZiekenhuizen (Den Haag), Isala Klinieken (Zwolle), Medisch Centrum Leeuwarden, Medisch Spectrum Twente, OLVG (Amsterdam), St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein), UMC Groningen, UMC Maastricht, UMC St. Radboud (Nijmegen) en UMC Utrecht. 

© 2015 - 2021 Leids Universitair Medisch Centrum | Algemene Voorwaarden